Stage, dag 13: Community librarian en de kracht van David Lankes

Op de eerste dag van mijn stage na de zomerpauze verliep de reis niet werkelijk soepel. Gestrand in Roosendaal, niemand die in Roosendaal wil stranden op een vroege dinsdagochtend, staan we met z’n allen op de stoep voor het stationsgebouw te wachten op de aangekondigde bussen.

Het ziet zwart van de mensen, dames en heren, reizigers, mensen met koffers, haast iedereen met een mobiel, bezig berichtjes door te geven, meestal in de trant van: ik ben nog onderweg, geen idee hoelang dit gaat duren. Op een gegeven moment is er de eerste bus naar Breda, de airco staat op de hoogste stand, Sky Radio gelukkig net iets lager. Vanaf Breda weer met de trein verder en met een vertraging van 40 minuten eigenlijk nog niet zo gek laat.

In een van de gezellige vergaderruimtes op de vierde verdieping van de KB zit Erik al een poosje met twee collega’s van Cubiss, Lonneke Jans en David Bul, in gesprek. Wie het nieuws uit biebland volgt, weet denk ik nu onmiddellijk waar dit gesprek over gaat. Juist. De nieuwe opleiding, aangeboden door Cubiss, tot Community Librarian. Het Bibliotheekblad wijdt er een uitgebreid artikel aan en Patrick Heemstra zal u in zijn Bieb Letter ongetwijfeld op de hoogte houden. En wie ‚Community Librarian‘ hoort of leest, denkt waarschijnlijk ook al snel aan David Lankes, waar of niet? Was dat niet diegene die…? Jawel. David Lankes‘ gedachtegoed spookt al jaren door hoofd en hart van menigeen die voelt dat het anders moet. Al in 2012/2013 kon je in Nederland een masterclass en een online cursus volgen. Bij Jeanine Deckers vind ik enthousiaste blogposts van toen, hier en hier.

En nu gebeurt iets heel moois, in feite zijn het twee verschillende dingen die parallel gebeuren, maar die toch met elkaar verbonden zijn. David Lankes is van mening dat de tijd rijp is om zijn ideeën naar het volgende niveau te brengen, verspreid over de hele wereld ‚change agents‘ op te leiden en te installeren. Opvolgers, navolgers, beheerders van zijn nalatenschap, mensen die vuur en passie bezitten, leiders die zijn werk kunnen voortzetten. Uiteraard is er al een plan van aanpak, Lankes denkt aan het oprichten van een ‚Knowledge School‘. maar start zal een conferentie in Florence zijn op 18 september 2017. Expect more. Dat we zonder meer meer mogen verwachten, daar staat David Lankes intussen garant voor.

Deze ontwikkeling is ook een bijzondere kans voor Cubiss, voor de nieuwe opleiding en voor de eerste kandidaten (jonge bibliothecarissen) die aan deze opleiding beginnen. David Lankes gaat een masterclass geven. En wie weet, misschien zien we op de foto van deze studenten/cursisten (zie Bibliotheekblad) al een toekomstige global change agent, alleen hij/zij weet het nog niet.

Het is buitengewoon fijn en inspirerend om met Lonneke en David van gedachten te wisselen, het over verschillende invalshoeken te hebben m.b.t. de opleiding en ook samen met deze jonge collega’s over de bibliotheek van de toekomst te dromen.

Zich in een ander in te kunnen denken, in te kunnen leven, te luisteren naar anderen en hun (belevings)wereld begrijpen, dát wordt de sleutel. Empathie als een van de krachtigste instrumenten (en ik zeg bewust niet wapens) om het verschil te maken voor een community, een community die beter wordt doordat iedereen in staat is betere, slimmere keuzes te maken.

En verder? Verder was het plannen/afspraken maken voor de komende weken, wat nog niet meevalt omdat velen nog op vakantie zijn, heel veel mailen en bellen. Maar elk nadeel heb zijn voordeel zou Johan Cruyff zeggen, we hadden een eigen kantoor vandaag! Erik vond het een foto waard.

Volgende week zijn we weer onderweg. Dan gaat onze reis naar Deventer!

DSCN6119a

DSCN6122a

DSCN6138a

DSCN6128a

DSCN6146a

DSCN6145a

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert