Stage, dag 18: Makeresh (2) – Terugkomdag Deventer

Het is een terugkomdag, maar het voelt toch bijna als een thuiskomdag. Deventer is een stad die snel went. Het heeft ook alles te maken met de vriendelijke sfeer, een warme ontvangst, Alice van Diepen die bij de ingang iedereen persoonlijk welkom heet, onze charmante gastvrouw Monique die een mooie dag georganiseerd heeft.

Een dag die voortkomt uit de gezamenlijke reis naar Keulen met de Makeresh Express.

Alice doet de aftrap met een presentatie van de nieuwe bibliotheek in Deventer, open en transparant. Haar verhaal doet me denken aan Francine Houben’s visie voor de nieuwe bibliotheek in Birmingham. Architectuur die rekening houdt met de geschiedenis van de stad, met haar karakteristiek, met de historische betekenis van de plek waar het gebouw ontstaat, met herkenbare details van oude ambachten, kortom een spiegel van de stad en een eerbetoon aan de stad en de inwoners. Een bibliotheek in dit geval voor Deventenaren.

‚Het laatste gesprek met Erik was een wake-up call‘, gaat Alice verder als ze het heeft over het toekomstige Smartlab. ‚Je hebt goud in je handen‘, had Erik tegen haar gezegd. Iets wat ze zo nog niet had gezien, zich niet had gerealiseerd. In plaats daarvan waren er vooral vragen geweest: maar hoe dan? Wat dan? En daar is intussen veel verandering in gekomen. Alice laat ons tekeningen zien van hoe haar Smartlab eruit gaat zien. Heel konkreet, goed doordacht. Er is een enorme stap vooruit gedaan en dat is voelbaar aan het enthousiasme en de positiviteit.

Hannelore Vogt, directeur stadsbibliotheek Keulen, stelt samen met haar collega Bodo Pohla drie nieuwe projecten voor waar zij op dit moment mee bezig zijn: Google Expeditions, Roberta (Girls discover Robots) en digitale Learning Circles met regelmatige bijeenkomsten in de bibliotheek. Mijn verslag zou te uitgebreid worden als ik een poging zou ondernemen om de presentatie uit Keulen, en trouwens ook de volgende presentaties, in detail weer te geven. Desgewenst wil ik uiteraard graag op een later tijdstip links naar de presentaties toevoegen of via de mail opsturen. Roept u maar!

Reinhart Voulon (Coördinator Smartlab Deventer) sluit aan met een presentatie van diverse educatieve projecten, mooie voorbeelden die duidelijk maken dat kinderen al vroeg in staat zijn om complexe dingen te begrijpen en te bouwen als ze leeftijdsgerichte begeleiding krijgen. Intrigerend ook zijn idee van een talentenlokaal op en voor scholen.

Karlijn Muller (Programmamaker Makersbase Breda) en Diantha de Vries (Consulent Voortgezet Onderwijs en jongeren 12 – 24 jaar Nieuwe Veste Breda) schetsen het proces van idee tot uitvoering van Makersbase Breda. Een verhaal over een zeer geslaagde samenwerking tussen cultuur – onderwijs – bibliotheek, een verhaal over daadkrachtige, vastberaden en overtuigende medewerkers, een verhaal over een meegaand bestuur, over lef en vertrouwen en durven loslaten en tevens een succesverhaal, want Makersbase Breda is sinds februari 2017 ‚in productie‘ en heeft binnen 8 maanden al de streefdoelen voor 2017 wat het aantal projecten en het aantal deelnemers betreft gehaald. Het volgende doel is de capaciteiten uit te breiden om meer doelgroepen (b.v. jongeren onder 12) aan de Makersbase te kunnen verbinden.

Veel informatie, veel input, maar ook nog een heleboel vragen en veel behoefte om met elkaar in gesprek te gaan. De kleine intieme groep maakt het mogelijk dat we vliegensvlug wat stoelen in een kring opstellen en Erik de gespreksleiding overneemt. Hij weet de deelnemers nog door nieuwe vragen te prikkelen en aan het denken te zetten, vragen zoals: hoe kunnen fablabs/smartlabs verder (door)ontwikkeld worden b.v. in het onderwijs, voor meer educatieve impact i.p.v. ’samen iets leuks maken‘? Hoe zouden resultaten van makers-projecten in de toekomst meetbaar kunnen zijn? Kan/moet die impact meetbaar zijn en in cijfers uit te drukken? Is een fablab/smartlab ook een plek voor startups? Veel stof tot nadenken, maar ook opnieuw veel inspiratie en bemoediging om vooral zelf aan de slag te gaan. Spontaan al veel positieve feedback en nadrukkelijk en unaniem de wens om door te gaan met de groep, met de uitwisseling, en IRL en via een digitaal platform. Karlijn Muller nodigt de groep uit voor een volgende bijeenkomst in Breda. Fantastisch om deze vertrouwensvolle ontwikkeling naar een haast vanzelfsprekende en vrijwillige samenwerkingsovereenkomst mee te maken.

Leve de unconference! En het was nog lekker ook! Bibliotheek Deventer voorzag ons rijkelijk van koffie/thee, appelgebak, makerscake (!), heerlijke borrelhapjes met bijbehorende borrel ter afsluiting en warme broodjes kroket, met en zonder vlees. Nogmaals hartelijk dank voor de gastvrijheid en met name aan Monique dank voor het organiseren van deze dag!

One thought on “Stage, dag 18: Makeresh (2) – Terugkomdag Deventer

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert