Stage, dag 12: Op zoek naar de Walhalla-app of: de mythe van de ouwelijke bibliotheek

Hooikoorts, slecht geslapen, haasten en vliegen en halverwege het station merken dat ik mijn fototoestel vergeten ben. Blue monday op een dinsdagochtend, maar ik haal de trein van 7:25 en ben op tijd in Den Haag.

Bij MingleMush zit Tamar van Moolenbroek, samen met Biene Boer ‚uitvinder‘ van het JBN, buiten in het zonnetje op mij te wachten. Eindelijk is de koffie/theeafspraak gelukt. Paul Rosenmöller zit schuin achter ons (ja echt, het is immers Den Haag). Erik kan even aanschuiven. Het is passen en meten. Altijd. De laatste keer dat ik Tamar heb gezien was tijdens een tweetmeet, georganiseerd door een zeer gewaardeerde collega van de OBA, Monique van der Poel. Ik vind het buitengewoon belangrijk en ook interessant te horen waar het JBN op dit moment staat, wat ze willen zijn en betekenen binnen het enorme gebouw van ‚De bibliotheek‘ en wie ze willen zijn. Hoe ze hun koers en hun meerwaarde bepalen, hoe ze enthousiasme en daadkracht er in houden binnen een netwerk dat, juist omdat het bestaat uit jonge mensen, voortdurend in beweging is, mensen komen, mensen gaan. Hoe voorkom je dat je ontzichtbaar wordt, opgeslokt door de branche? Een balansact. Een kwestie ook van focus. Erik brengt het terug naar de essentie: je moet met succesverhalen komen. Misschien voelt iemand zich binnen het JBN geroepen om de collectie van Museum Meermanno (House of the Book) onder de aandacht te brengen? Misschien Tamar zelf? Ze reageert spontaan enthousiast, ziet in een samenwerkingsverband niet alleen een mooi project, maar ook een kans voor de openbare bibliotheek Den Haag waar zij nu werkt. Veel succes en tot snel, Tamar & JBN!

De tweede afspraak van vandaag komt voort uit de bijeenkomst van afgelopen week. Met Naomi Degenaars, Aart Nieuwland en Bertil Voogd had Erik het over intern kennisdelen en het vinden en uitwerken van aanknopingspunten en overlappingen tussen de pilot ‚Innovatiekracht on demand‘ en initiatieven binnen de KB. De bijeenkomst van vandaag stond toen al op de agenda en Bertil Voogd voegde de daad bij het woord en nodigde ons uit om met hem en zijn gasten aan tafel te gaan zitten.

Eigenlijk kan ik het gesprek niet anders of beter beschrijven dan met het gevoel dat je krijgt wanneer je alle ramen in huis tegen elkaar open zet. Jonge ontwikkelaars uit het land aan tafel! En dan heb ik het over Expeditieteam Anton (waarom eigenlijk niet Albert?), het innovatieteam van bibliotheek Eindhoven, bestaand uit Marcella van der Kloet, Robin Verleisdonk en Daan Meulendijks . Collega’s met verschillende achtergronden, psychologie, onderwijs, ontwerp & design. Ronald Capelle van Bieb AanZet, tijdens mijn 3e stagedag kwam ik Ronald al in Dordrecht tegen waar hij o.a. samen met een oud-collega van Erik (DOKLab) aan nieuwe ideeën (toepassingen, apps, website enz.) werkt. De KB is, naast Bertil Voogd, vertegenwoordigd door Willemijne van Lammeren (productmanager, e-CRM, Mijn bibliotheek, bovendien bedenkt zij ter plekke de naam ‚walhalla app‘), Frank Bergsma (senior adviseur) en Johan Hoenink (informatiemanager, datawarehouse). Op zoek naar de namen van de aanwezigen en hun positie en functie binnen de KB, kom ik een vrij recent artikel in het Bibliotheekblad van 01.02.2017 tegen, waarin summier de belangrijkste uitgangspunten na te lezen zijn, onder meer van het project dat ik als stagiaire mag begeleiden. Er kan dus geen twijfel over bestaan dat hier enorm veel (technische) expertise aan tafel zit, en dat houdt ook in, ik geef het open en eerlijk toe, dat het gezelschap mij op momenten dat het té technisch wordt zo nu en dan kwijtraakt. Wat wel heel duidelijk is zijn de vragen en wensen van Expeditieteam Anton dat een fervent betoog houdt voor een nieuw multimedia platform, voor minder apps in plaats van meer (terugbrengen naar 1 landschap), voor meer gebruiksvriendelijkheid en ontsluiting van e-content naar lokaal niveau. De ontwikkelaars uit Eindhoven baseren hun stelling op de resultaten van een onderzoek onder bibliotheekgebruikers en niet-gebruikers in Eindhoven. De medewerkers van de KB beamen dat het gebruikersvriendelijker moet en kan. Ze gaan zeer serieus in op alle aandachtspunten en beschrijven tot in detail waar ze op dit moment mee bezig zijn om de digitale bibliotheek leuker en makkelijker te maken. Maar ook de beren op de weg worden duidelijk benoemd, het feit dat er op dit moment absurd veel bibliotheeksystemen naast mekaar existeren, dat er grote verschillen zijn als je de websites van bibliotheken met elkaar vergelijkt, dat b.v. onder de knop ‚mijn bibliotheek‘ niet standaard dezelfde opties verborgen zijn. Dat maakt het lastig, net zoals de vele juridische ‚hobbels‘ die zich omtrent het uitlenen van e-books aandienen. Desalniettemin wordt er over mogelijkheden gepraat om, de lokale omgeving overstijgend, een samenwerking met POI’s aan te gaan en wellicht met ondersteuning van andere (partner)bibliotheken hun producten verder te ontwikkelen.

Een dag met veel jonge, enthousiaste, ambitieuze en slimme collega’s, collega’s die we moeten omarmen, koesteren en vooral dienen te bemoedigen en zo goed mogelijk te steunen om door te gaan, binnen de eigen branche en voor de eigen branche. Zij zijn de toekomst.

De dag eindigt met een grote wissel- en seinstoring bij de NS. Chaos op Den Haag Centraal. Weinig treinen die rijden. Een man met klapfiets gaat helemaal over de rooie, tierend en brullend, gelukkig is er genoeg beveiliging aanwezig.

Een raar begin en een raar einde, maar daartussenin was het toch wederom een ontzettend goede en leerzame dag, met of zonder foto’s.

We zijn terug na de zomerpauze. Iedereen fijne vakantieweken toegewenst en graag tot ziens vanaf 1 augustus!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert