Stage, dag 14: OB Deventer en Utrecht CS

Op de volgens het weerbericht mooiste dag van de week reis ik naar Deventer. Om 6:55 ’s ochtends, bovendien tijdens de vakantie, slaapt Oost-Souburg nog. Volgens de NS reisplanner ben ik kleine 3 1/2 uur onderweg. Als lectuur heb ik ‚Lampje‘ meegenomen, het boek van Annet Schaap, dat door enkele collega’s warm wordt aanbevolen.

Vanaf Utrecht CS reizen Erik en ik het laatste stuk naar Deventer samen. Geheel volgens schema arriveren we 10:27 in Deventer. Mooi op tijd lopen we op ons gemak door het prachtige centrum van Deventer in richting bibliotheek. Kruidvat is al open, de meeste andere winkels zijn nog dicht, ook boekhandel Praamstra. Het lijkt of Deventer de dag na de boekenmarkt, de grootste van Europa, nog even wil uitrusten en nagenieten.

In de bieb is echter al bedrijvigheid te bespeuren. Geweldig om onze medereizigers uit de Makeresh Express naar Keulen terug te zien, Monique Bos en Agnes Schimmelpenninck van de bieb en Reinhart Voulon van het SmartLab. Daar waar tijdens mijn laatste bezoek nog een aankondiging stond, is intussen in een mooie open ruimte een SmartLab gerealiseerd. Alice van Diepen (directeur/bestuurder OB Deventer) en Carola Oldemaat (Rijnbrink Groep, projectleider WoWi) sluiten bij het groepje aan.

Twee agendapunten staan centraal: 1. De toekomstige rol/positionering binnen de nieuwe bibliotheek (letterlijk en figuurlijk), het nieuwe beleidsplan (wordt het smartlab een vast onderdeel van het totaalpakket of wordt het b.v. een evenement op zaterdag), wat kan/kan niet binnen het budget, hoeveel willen wij investeren en onder welke voorwaarden. Uberhaupt spelen verwachtingen en doelstellingen een belangrijke rol. Wat hebben we nodig en waar willen wij over 3 jaar zijn, hoe vertellen wij een goed verhaal naar scholen, naar de gemeente, naar wethouders, naar derde partijen, hoe kunnen wij inkomsten genereren, hoe doen anderen dat? Alice en haar team gaan duidelijke kaders formuleren, uitwerken en op papier zetten. Na deze eerste stap zal Carola Oldemaat aan de slag kunnen en willen gaan als coördinator van het SmartLab. Met haar rijke schat van ervaring kan zij zonder twijfel van grote waarde zijn voor het volgende hoofdstuk van de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid.

Dit eerste gedeelte van ons gesprek maakt al vrij snel duidelijk hoe belangrijk, hoe onmisbaar een Makers community is. En dat is een vloeiende overgang naar het tweede gedeelte van vandaag, plannen en organiseren van de Makeresh-Express terugkomdag op vrijdag 15 september in Deventer. Ik ga hier en nu uiteraard nog geen details verklappen, alleen dat het mijns inziens een zeer nuttige en inspirerende dag gaat worden voor de Makers community, met een mooi programma en interessante sprekers. Hannelore Vogt uit Keulen zal er ook aanwezig zijn en nieuwe projecten presenteren. Laat u verrassen!

We moeten de tijd goed in de gaten houden en verlaten stipt op tijd om kwart voor twee de bieb alweer in richting station, want op Utrecht CS, ja u hoort het goed, wacht een volgende afspraak op ons. Weer is het genieten van de straatjes in het centrum van Deventer, intussen zitten de terrasjes vol, de zon schijnt, Praamstra is open. Geen tijd, geen tijd. Ook niet voor foto’s. De trein halen we net. Warm en druk en ietwat benauwd, maar ook gezellig. Overal groepjes supporters op weg naar Utrecht voor de huldiging van de Oranje Leeuwinnen. Overal vrolijke plukjes oranje in de verder enigszins amorphe menigte.

Op Utrecht CS, op een locatie die doet denken aan de huiskamers op Rotterdam CS of Den Haag CS, ontmoeten wij Jeroen Eijskoot (medewerker Rijnbrink Groep, de tweede voor vandaag). Jeroen is van de cijfers, van het meten en wegen, van het verzamelen van data en van het analyseren van deze data. En als Jeroen het heeft over cijfers dan heeft hij het nadrukkelijk niet over de cijfers van de klassieke bibliotheek zoals wij deze tot nu toe kennen, maar hij heeft de bibliotheek van de toekomst in gedachten, de dienstverlening van morgen, en bij hem is dat geen vaag iets, maar hij heeft er, vanuit het oogpunt van een informatietechnicus, een tamelijk konkreet beeld bij. ‚De vragen van morgen zijn vragen die geen bibliothecaris meer kan beantwoorden‘, is een stelling van hem die door mijn hoofd blijft spoken, een confronterende stelling. Jeroen heeft concepten bedacht, ideeën ontwikkeld, over een Al@din nieuwe stijl, over de bibliotheek als informatieknooppunt, als hub, over het verzamelen van data voor een efficiëntere programmering en het bereiken van nieuwe doelgroepen, over het meten van de educatieve impact van programma’s in bibliotheken, over de inzet van AI en hightech en het in kaart brengen van de klantreis, zelfs over het ontwikkelen van modules voor het stroomlijnen van divergerende bedrijfsvoeringsmodellen binnen hybride organisaties. Organisaties die je steeds vaker tegenkomt omdat bibliotheken met de meest uiteenlopende partners/organisaties/instellingen in zee gaan.

Kortom, Jeroen Eijskoot bruist van de ideeën en is op zoek naar een denktank, een vakgroep, een aantal mensen die vergelijkbare ambities hebben, samen met hem willen bomen over het informatietechnisch upgraden van openbare bibliotheek naar informatieknooppunt, over doorontwikkeling en realisatie van dienstverlening nieuwe stijl, en daarbij zal Erik hem ondersteunen.

Als ik nu naar buiten kijk, hadden de weermannen en weervrouwen gelijk, maandag was qua weer tot dusver de mooiste dag van de week. De ontmoetingen en gesprekken waren eveneens mooi, leerzaam en bijzonder. En, niet te vergeten, mijn boek van de dag, ‚Lampje‘, is een echte aanrader!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert