Stage, dag 9: Denktank KB

Een retourtje Den Haag CS vandaag. ‚Alleen maar‘ de KB, dat gebeurt eigenlijk nooit.

Er staan 2 afspraken op de agenda vandaag, ik voeg er, na afspraak met Erik uiteraard, nog een derde aan toe.

‚Ben je er al? Ik ben beneden bij de koffie.‘
‚Niet weggaan, ik kom naar beneden.‘
‚Blijf, ik kom je halen.‘

Dinsdagochtend tien voor tien heb ik eindelijk weer eens een afspraak met Elsbeth Kwant.

Uiteraard zag ik haar de afgelopen drie maanden zo nu en dan langsvliegen, zwaaiend en lachend.
3 maanden, dus opeens besef ik, hè, ik zit al op de helft van mijn stage. Hoog tijd voor een evaluatie, hoog tijd voor een uitwisseling met Elsbeth.

Elsbeth is goed in het stellen van vragen, van die vragen die het niet toelaten dat je een beetje aan de oppervlakte van een onderwerp/inzicht/gevoel blijft kabbelen. Vragen die je verrassen en waar je ook een beetje van begint te zweten. We hebben dan wel bij de koffie afgesproken, en daar is ook een eerste stop, maar we lopen met onze bekers naar buiten, naar een van haar lievelingsplekjes, een bepaald bankje bij de fontein.’Ik hou van water‘, zegt ze en pakt papier en pen. ‚We hebben een uur, dat is eigenlijk precies goed. Drie zinnen, één zin voor iedere maand van je stage, over wat je meeneemt en ervaart.‘ Wonderbaarlijk hoe haar eigen focus zich onmiddellijk naar haar tegenover verplaatst. We hebben een buitengewoon fijn gesprek, ik merk dat er al best veel gebeurd is tijdens de afgelopen weken, en dat je dat pas ten volle beseft op het moment dat je het aan iemand vertelt.

Ik wil het hier even bij laten, want we spreken af dat we elkaar eind september, aan het einde van mijn stage, weer zullen zien.

Bovendien is er anders geen tijd en ruimte meer voor de volgende gesprekken.

Wie mijn blog/stageverslag volgt weet dat we in de tweede week te gast waren in Tilburg, bij Pieternel Thijssen (bibliotheek MB) die ons heel enthousiast het Groot Innovatie Spel laat zien, ontwikkeld in en door Bibliotheek Midden-Brabant, en vertelt hoe het spel met veel succes binnen de eigen organisatie werd georganiseerd.

Vandaag is er een eerste kennismaking tussen Pieternel, Wilma van Wezenbeek en Karin Clavel (TU Delft Library) en Saskia Franken (Universiteit Utrecht). Een buitengewoon spannende en bijzondere setting. Want wat blijkt, ook de universiteitsbibliotheken zijn op zoek naar een methode om binnen hun organisatie een cultuur te bevorderen waarin vernieuwing als iets vanzelfsprekends wordt beschouwd en ervaren, iets waar iedereen bij betrokken is, iets waar iedereen aan mee mag en kan doen, en dat alles binnen een veilige omgeving waar geen idee en geen gedachte te gek is, waarin je nooit kunt falen alleen maar slagen, iets wat ontzettend leuk is om samen te doen en wat ook nog eens tot mooie resultaten leidt. Achteraf gezien lijkt het zo simpel, zo voor de hand liggend, koppel ze aan elkaar, laat ze kennis maken, laat de een vertellen over zijn/haar ervaringen en laat de ander kijken of zij/hij hier iets mee kan en vervolgens het reeds bestaande op de eigen organisatie toepassen zodat het past als een jas. Erik was diegene die het zag. Fingerspitzengefühl. Ik ben uiterst benieuwd naar een vervolggesprek, de manier waarop Utrecht en Delft het idee van Bibliotheek Midden-Brabant gaan oppakken, hoe een pilot eruit gaat zien, voor welke context er wordt gekozen? Vragen, vragen, vragen, maar ook ongelofelijk veel kansen! Ik ben ervan overtuigd dat we veel voor elkaar kunnen betekenen, openbare bibliotheken en wetenschappelijke bibliotheken.

Tijdens het laatste gesprek van vandaag gaat het weer om heel iets anders, maar dan ook heel iets anders. Eerst even de deelnemers: Machteld van der Meer, Adeline van den Berg, Martijn Kleppe en Steven Claeyssens. Nog een denktank. Weer een uur. Maar waar gaat het om? Trent Hill, bij Martijn en Erik reeds bekend omdat hij regelmatig met een groep studenten, allemaal in opleiding tot bibliothecaris, door Europa reist, wordt eind augustus voor 3 weken op meerdere plekken in meerdere steden verwacht, Rotterdam, Amsterdam, Delft, Den Haag. Dus hij vereert ook de KB met een bezoek, en daarom is het natuurlijk de bedoeling een interessant en prikkelend programma te bedenken dat een groep Amerikaanse studenten zo lang mogelijk bijblijft. Martijn (KB research) en Steven (curator digital collections) willen graag laten zien wat zij in huis hebben en waar ze mee bezig zijn, tevens hebben ze al een idee om de studenten zelf aan het werk te zetten en opdrachten te formuleren. Adeline wil de studenten kennis laten maken met FOBID (Netherlands Library Forum) en Europeana. Machteld zorgt voor een tot in de puntjes verzorgde rondleiding, waarbij een aantal medewerkers de kans krijgen hun taken binnen 10 minuten toe te lichten. Op voorstel van Erik wordt een bezoek en kort verblijf (lunch) in museum Meermanno (zie stage, dag 6) in het programma opgenomen. En stel je voor dat er collega’s vanuit het JBN (Tamar of Sebas, lezen jullie mee?) aan kunnen en willen schuiven, peer to peer? Hoe mooi zou dat niet zijn? Nee, helaas was dat niet mijn idee, volgens mij kwam dit ook weer van Erik, maar dat doet er niet toe, zolang het maar gebeurt! Want internationale uitwisseling is iets wat je niet genoeg kunt steunen en bemoedigen en fasciliteren. Juist nu. Trent Hill doet het voor en laat zien dat het kan.

Om mijn verslag af te ronden, nog snel een interne mededeling. Machteld vindt mijn stageverslag leuk en dankzij haar sta ik vanaf nu met mijn blog ook op het KB Plein! Ik vind het een hele eer. Een warm welkom aan alle nieuwe lezers en tot volgende week!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert