Zuurkool, worteltaart en de bieb in Alkmaar

Over de A58 en de A9 is het, volgens Google maps, 2 uur 22 min. rijden en 241 km. Een makkie.

Toen ik met Erna een afspraak maakte voor een rondleiding door de vernieuwde en heropende bibliotheek van Alkmaar, wist ik nog niet dat het die dag in Alkmaar feest zou zijn, en ik wist ik ook niet dat ze de tweede plaats bij de verkiezing ‚Beste Bibliotheek van Nederland‘ binnen zouden slepen. Wat een timing.

Nadat we een dichte ochtendmist hadden getrotseerd kwamen we uiteindelijk in een feestelijk Alkmaar terecht. Kleine straatjes, oude huizen, schilderachtige taferelen, wandelend langs het kaasmuseum, het theater, het stadsmuseum en ja…. daar was ook de bibliotheek, in hartje Alkmaar, op de beste plek die je je voor kunt stellen.

De begane grond en de eerste verdieping voor het publiek, met coffee corner, podium, sprinters, uitleen en inname, warme aanbevelingen en MediaLab en heel veel doe- en experimenteer- en ontdek dingen.

Misschien maakte de kleine Zen garden het verschil, misschien waren het de warme kleuren of de charme van het gebouw of de hartelijke verwelkoming door fijne collega’s, misschien was het ook de algehele drukte en de feeststemming … de sfeer was in ieder geval uitnodigend en gemoedelijk. Het deed me denken aan een eerder gelezen stuk over ‚de bieb als huiskamer‘. Zoiets was het, maar dan levendig en roerig.

Uiteraard zijn er ook stilteplekken en hoe verder je beweegt naar het innere van de bieb en naar de hogere regio’s, dat wil zeggen naar de 1e verdieping, hoe stiller en rustiger het wordt. Dat er in het hele gebouw wifi is spreekt vanzelf. Talrijke bezoekers maakten er gebruik van.

En dan was er nog de beloofde worteltjestaart die verrukkelijk was…

Het was meer dan de moeite om een bezoek te brengen aan de bibliotheek Alkmaar, en ik ben ervan overtuigd dat we van Erna Winters en haar team nog van alles kunnen verwachten. Ik wens ze van harte succes en kom graag nog eens een keer terug. En wie weet zijn de collega’s uit Langedijk, Karin en Ton, er dan ook weer. Dat zou fijn zijn.

Oh ja, en dan de zuurkool nog die traditioneel hoort bij Alkmaar Ontzet. Die heb ik dus niet kunnen vinden. Nergens.

One thought on “Zuurkool, worteltaart en de bieb in Alkmaar

  1. Dank je wel voor de complimenten Fabiola. Het was een groot plezier je te ontvangen en met elkaar van gedachten te wisselen over nut, noodzaak, plezier van en in de bibliotheek. De zuurkool zal je net gemist hebben, die was om vijf uur ’s middags op het plein voor de bibliotheek.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert