Poëzie op woensdag, dl.9

Van al wat Leeft zijn Vogels
het meest gelijk aan Dons
Dat door – de Hemelruimte zweeft
Bij Aangename Bries –

Het zwiert – en scheert – en wervelt –
Als ‚t zich aan Wolken meet
Luchtig – en zelfs – verbijsterend vlug –
Zoals je Vogels ziet –

Terwijl een Kielzog van Muziek
Hun voortgang begeleidt –
Alsof het Dons een Melodie –
Van Jubel – horen laat.

( Emily Dickinson, Verzamelde gedichten, Uitgerverij Van Oorschot 2011)

6 thoughts on “Poëzie op woensdag, dl.9

 1. Ik loop liever door brandnetels dan dat ik poëzie lees, laat staan schrijf. Wie durft dat nog? Dit is dus geen poëzie. Dit is een oorlogsverklaring aan de dichters, de fossielen van een voorbij tijdperk.

  Habakuk II de Balker

  omdat de wereld verandert!

  zeer warme knuffel van Gaby en mij

  • @samten ‚De tijd kan vooruitgaan, de wetenschappen, de filosofie en het openbare leven zich vervolmaken en veranderen, maar de poëzie blijft waar ze is.‘
   (Aleksandr Poesjkin, geciteerd door Karel v.h. Reve in Verzameld Werk, dl.6)

   P.S. Ik mis jullie wel, hoor.

 2. Als de tijd vooruitgaat, de wetenschappen, de filosofie en het openbare leven zich vervolmaken verandert het inzicht. De Poezie blijft dus niet waar ze was. Vervolmaking op dit moment betekent bijvoorbeeld Basho

  P.S. we missen jou niet hoor….je bent er gewoon.

 3. @samten Ik heb het citaat van Poesjkin anders gelezen. Niet als een achterblijven, niet als iets wat qua niveau en inzicht niet verandert en ontwikkelt, niet als iets wat door de tijdgeest niet meegroeit of krimpt of bepaalde kenmerken vertoont of van vorm verandert. Ik heb het eerder zo begrepen dat poëzie iets is wat er altijd was en altijd is, wat met het innerste of de ziel van de mens correspondeert, wat onaantastbaar en onverwoestbaar is en daarom niet aan de wetten van de disciplinen die wij kunnen bestuderen onderhevig is en daarom ‚blijft waar ze is‘. Maar ook dat is alleen maar een interpretatie.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert