Poëzie op woensdag, dl.5

En naast het vuur zwijgt een man
die op zoek ging naar zichzelf
en hem helaas heeft gevonden.

Ik

ik, die bij gebrek aan beter
dan maar mezelf zijnde: een soort
De Slegte voor tweedehandse
onverkochte emoties,

ik kwam jou tegen, je was zo lief
voor mijn melancholie, dat soort
reuma van het gevoelsleven,
maar als ik het warmhield,
bijvoorbeeld in jouw armen,
viel het best te harden.

eigenlijk pasten we zo mooi bij elkaar
dat ik sinds je weggaan een derde
ben geworden.
ik herinner me nu na 2 jaar nauwelijks wie het is
die jou mist

(Herman de Coninck)

Deze stukjes en nog veel meer zijn te vinden in ‚Taal zonder mij‘, een stil en ontroerend mooi boek van Kristien Hemmerechts over de Vlaamse dichter Herman de Coninck. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Atlas, 1998. Heel bijzonder en zeker een aanrader is ook de gesproken versie door Kristien Hemmerechts, haar stem blijft nog lang na het beluisteren in je hoofd…

2 thoughts on “Poëzie op woensdag, dl.5

  1. *zucht* pracht van een gedicht. Als je een echte liefhebber bent dan moet je zeker zijn dichtbundel ‚Geef me nu eindelijk wat ik altijd al had‘ eens ter hand nemen. Het zijn z’n mooiste gedichten gekozen en ingeleid door Kristien Hemmerechts, uitgegeven bij Arbeidspers, 2009.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert