#Bieb010jong

29 juni 2015 publiceerde Patrick een blog over de Jongerenvloer in bieb 010 en over Sabrina. Ik wou haar onmiddellijk leren kennen. Direct na haar vakantie was een ontmoeting met haar mogelijk en zaten wij, samen met Judith en Patrick, op een stralend zomerse dag op het dakterras van bieb 010, tegenover de Markthal, van een lekkere lunch en Sabrina’s verhaal te genieten.

Zij ontvouwde een plattegrond, een complex netwerk van projecten, activiteiten, evenementen, partners, contacten… en dat alles met een glimlach:’Ik doe het niet alleen hoor.‘ Wat wel snel duidelijk wordt, het is alles behalve een 9 tot 5 baan, goede relaties zijn persoonlijk, hebben goede zorg en tijd nodig, het netwerk dient continue onderhouden te worden, de contacten vernieuwd. Vertrouwen en respect van beide kanten. Openheid. Sabrina heeft het. Daarom voel ik een grote weerstand om te schrijven Sabrina ‚programmeert‘, want dat dekt de lading niet.

‚Kom 2 september naar de Kick-off van de Jongerenmaand, dan kun je het allemaal live zien‘, stelt ze voor, en dat lijkt me een uitstekend plan.

Ik ben er ruim op tijd. Collega’s uit bieb Utrecht en Zwolle zijn er ook al. Later komt Marjolein van bieb Gelderland er nog bij.

En dan stroomt het Muziekplein langzaam vol. Er is een podium, een geluidstechnicus, soundcheck, een medewerkster installeert een professionele camera op een statief, een wirwar van kabels.
En jonge mensen, een heleboel jonge mensen. Velen kennen mekaar, begroeten elkaar hartelijk, omhelzingen, bemoedigende woorden. Veel succes straks.

En dan het startsein. De Kick-off. Evita neemt het over (haar naam was ik alweer vergeten, maar gelukkig kan ik het een en ander nalezen bij Patrick, die met zijn verslag veel sneller was dan ik). En Evita doet het geweldig! Vrijdagmiddag Couscous, Vocalsz, Project014 en nog meer, ze krijgen allemaal een gezicht en een mooie inhoud. En dan is er Y.M.P., vergeet niet om zijn site te bezoeken. Hij is zo ongelofelijk verpletterend goed, zijn woorden zo raak. Tijdens zijn ode aan de stad Rotterdam voelde ik tranen in mijn ogen stijgen. Spoken words, en met ieder woord als met een precisie wapen door een beschermlaagje heen.

Wat YMP met woorden doet, doen anderen met muziek, zoals Garshani Ipatia. Twee korte fragmenten van haar optreden heb ik met mijn camera op kunnen nemen, en ik blijf ze maar beluisteren. Zo mooi. Indrukwekkend ook de dans van Dalton Dangelo Jansen… Nee, ik kan niet alles en iedereen opnoemen. Stel dat ik die jonge vrouw zou vergeten die kwam vertellen dat zij dankzij de loopbaan- en sollicitatietrainingen op de Jongerenvloer recentelijk een baan heeft kunnen vinden! Had Marlies naast mij gestaan, dan had zij gefluisterd: Ik word hier zo blij van.

Joke Hermsen had het tijdens een lezing over ‚een maatschappij die op drift is geraakt‘, zonder anker, zonder houvast. Mijn idee na deze dag #bieb010jong is, dat al die jongeren hier een werkelijke kans krijgen om weer houvast te krijgen, om te aarden, om zichzelf te kunnen ontdekken en hun kansen te verbeteren. Dat kan je niet alleen, dat is makkelijker met een ondersteunende groep achter je en een betrouwbaar vangnet onder je.

Jongerenvloer op zijn best. Chapeau voor Sabrina en iedereen die dagelijks met haar samenwerkt!

2 thoughts on “#Bieb010jong

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert