Rotterdam, Boijmans en altijd weer Leeszaal West

DSCI5454a

Samen met mijn #biebbiebyeah vriendin van twitter, Immek, is het eindelijk gelukt een afspraak te maken. We reizen naar Rotterdam waar we lieve A., collega en vriendin, ontmoeten in de intussen beroemde Leeszaal West.

Voor mij is het de derde keer dat ik hier op bezoek ben. Het voelt vertrouwd, bijna alsof ik er elke week kom.

Er zijn weer andere gastvrouwen aanwezig. Allemaal vrijwilligers. We gaan aan de ronde tafel bij het raam zitten. Koffie en een chocolaadje. Praten, kijken, genieten, de sfeer proeven, praten. Een komen en gaan. Er is veel beweging in Leeszaal West, veel roering. Alle soorten mensen lopen binnen. Een groepje van een nabije werkplaats gaat met boterhammen aan tafel zitten, andere hebben een zakelijke afspraak, twee chinese dames krigen Nederlandse les, moeders met kinderen zitten achter de computer, lezers gaan op ontdekkingsreis tussen de boekenkasten. Tijdens onze aanwezigheid komen drie heren binnen, vaste bezoekers, ze leveren tassen vol met boeken af voor de collectie van hun Leeszaal.

Maurice Specht, een van de initiatiefnemers, komt aanfietsen. Toeval bestaat niet. En hij heeft goed nieuws. Er verschijnt een boek over ‚De uitvinding van Leeszaal West‘, waarschijnlijk in november, een boek niet alleen over de leeszaal zelf, maar over de leeszaal als spiegel voor de maatschappelijke veranderingen, over de veranderingen in een stadsdeel op economisch en sociaal vlak, in feite dus een onderzoek… Maurice kan het beter uitleggen. In ieder geval wordt het geen blauwdruk voor ‚Bouw je eigen leeszaal‘. Ik ben nu al zeer benieuwd naar deze terugblik en vooruitblik en alle lagen daartussen.

A. kan naadloos aansluiten met boeiende verhalen over het stadsdeel Oude Westen. Ze weet te vertellen over een lange traditie van aktivisme, opstand en verzet in deze wijk, een goede voedingsbodem voor het ontstaan en het succes van een buurtinitiatief, maar ook voor het functioneren en de duurzaamheid van netwerken die over vele jaren gegroeid zijn. Later maken wij nog kennis met Joke van der Zwaard, de tweede initiatiefnemer, die volgens A. op basis van deze netwerken haast alles voor mekaar kan krijgen.

Ik vind het geweldig om naar deze verhalen te luisteren. Je begint een project als de leeszaal onmiddellijk met andere ogen te zien, in een grotere context te plaatsen. Kennis van de locale geschiedenis en de demografie blijkt een sleutel voor inspiratie en innovatie.

En de kracht van verhalen, die voelde ik ook, toen A. vertelt over De Reus van Rotterdam, Rigardus Rijnhout. In een park in de wijk Oude Westen, waar hij woonde, staat een standbeeld van hem.

Blijft me nog te zeggen dat u voor 20 Euro vriend kunt worden van de Leeszaal West. Ik verheug me nu al op een weerzien in het najaar!
Dank aan A. voor de gastvrijheid, de rondleiding, de mooie verhalen en de boekencadeaus!

En, oh ja, Boijmans was ook zeer de moeite.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert