De bibliotheek in Oost-Souburg

brug

Soms duurt het best lang voordat je mooie dingen ontdekt die vlak bij jou in de buurt zijn.

Ik kom al sinds jaren graag in de Kanaalstraat in Oost-Souburg. Het is daar gezellig boodschappen doen, onthaastend zeg maar. Leuke kleine en fijne winkels, allemaal bij mekaar, uiteraard supermarkten dichtbij, ook de dierenarts is er. Bovendien is het een leuk uitstapje op de fiets, sinds kort via de nieuwe brug. Mooi rood is niet lelijk.

Vandaag had ik de spontane ingeving om eens bij de lokale bieb langs te gaan.

Ze was nog open ook. Ik liep binnen en kwam in een zonovergoten leeszaal terecht. Op tafel een kannetje koffie en een kannetje thee, gratis. Kranten en tijdschriften. Met uitzicht op de Kanaalstraat. Dit zat wel goed. Hoe gevoelig ben je toch voor eerste indrukken.

Twee collega’s bij de inname- en uitleenbalie. Ik had onmiddellijk hun aandacht. Vriendelijk werd aan mij gevraagd of ze misschien iets voor me konden betekenen. Ik vertelde dat ik een collega was, op de bibliobus werkte enz. en kreeg zonder enige aarzeling een kleine rondleiding. Het gebouw was ruimer dan van buiten verwacht. Een mooie grote collectie ook. Ik zag Bereslim, Boekstart, een speel o theek en een uitgebreide Zeeland collectie. De nieuwe aanwinsten werden op een aparte tafel bij de balies gepresenteerd. Geen dure meubels, geen retail-concept, geen do-it-self, gewoon creatief en leuk. Doelgerichtheid met weinig middelen. Je kon meedoen aan de kinderkunstweek of aan een wedstrijd ‚Bouw een boomhut‘.

Door de collega’s kwam ik te weten dat hun bibliotheek al sinds 1 januari 1978 bestond. Er zijn nog 5 medewerkers in dienst, in deeltijd. De bibliotheek is iedere middag geopend en op zaterdagochtend. Het is een fijne en levendige ontmoetingsplek in hartje Oost-Souburg.  De toekomst is, zoals bijna overal, onzeker. De gemeente staat voor moeilijke keuzes.

Na een leuk gesprek met de aardige dames die er vanmiddag iedereen competent te woord stonden, viel mijn blik toevallig op een lijst aan de muur, een ‚Ode aan de bibliotheek‘, en ik kan alleen maar herhalen wat ik las: ‚ Moge de bibliotheek daarom nog heel lang leven.‘

Ook die in Oost-Souburg.

DSCI1175aDSCI1156aDSCI1163aDSCI1162aDSCI1160aDSCI1167aDSCI1171aDSCI1172aDSCI1183aDSCI1174aDSCI1179aDSCI1177a

 

2 thoughts on “De bibliotheek in Oost-Souburg

  1. Mooi Fabje, voor ons de opsteker van de week!
    Groetjes de collega’s uit Oost-Souburg van die kleine (Dorinda) en die grote (Bea)

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert