Geen gesjoemel

Ik heb best lang over de woorden van Edwin nagedacht die bij zijn terugblik in januari schrijft:

[…] maar rebels is het nauwelijks nog te noemen. Het is gereutel van iemand die inmiddels accepteert dat het hameren op dit soort muren niet voor doorbraken zal zorgen. Beter loop je er omheen, of klim je erover.

Een wijze weg, dacht ik.

Maar er was ook direct een andere stem, een sterkere, die zei: ‚Zo ver ben ik nog niet. Ik blijf nog even hameren.‘

Ik dacht dat ‚ons‘ verhaal pas 17 januari verder zou gaan, wanneer de Provinciale Staten de fusie ZB/Scoop weer op de agenda hebben staan. Wanneer het om veel meer gaat dan alleen maar om kosten.

Als u het met een schaakspel wilt vergelijken, dan is de volgende zet al gedaan.

Dat lees ik dus onverwacht in De Bode van 1 januari, die ik tussen het oudpapier vind. Heel slim, heel goed, heel innovatief, goed voor Zeeland, zonder meer. Perfect qua timing. Terwijl de rest nog bijkomt van een uitputtende en zwaar verteerbare kerstvakantie, slaan drie organisaties de handen ineen.

Kennelijk is de ZB ook betrokken, zij het marginaal, want ik lees:

De interim-directeur juicht: ‚Vandaag is een blije dag.‘

Blije gezichten van blije mannen aan het begin van het nieuwe jaar. Ik word er bijna blij van. Op zoek naar de inhoudelijke opdracht en functie van een ZB die nu nog ZB is en, volgens de laatste stand van zaken, per 1 juli samen met Scoop één nieuwe organisatie dient te vormen, kom ik niet verder dan:

We hopen dat het hier een mooi podium, een mooi huis mag worden.

Dat is weinig. Dat is dun. Dat is breekbaar.

Ik ben buitengewoon benieuwd naar wat de reacties van de PS op het feit zullen zijn dat de visie van tenminste een fusiepartner op duidelijk sterkere poten en bredere schouders is gezet. Er is vast en zeker ondertussen voldoende kennis en informatie hieromtrent vergaard om de beleidsmakers goed te kunnen adviseren en sturen. Onpartijdig en integer. Dat spreekt vanzelf. Geen gesjoemel tijdens het schaken.

Dat de volgende headline dezelfde dag op dezelfde pagina van De Bode stond, is puur toevallig.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert