Poëzie op woensdag, dl.12

Chawwa

Op twitter had ik aangekondigd dat ik iets moois ging beleven. Dat was niet zo. Ik heb er nog geen woord voor gevonden hoe en wat het dan wel was, maar mooi is niet genoeg.

De dag van vandaag was mooi, het weer was mooi, ook toen ik op weg was naar de stad, op weg naar de Drvkkery waar vanaf 16.30 uur de boekpresentatie van de nieuwe gedichtenbundel van Chawwa Wijnberg zou plaatsvinden.


Ik beleefde poëzie live, voorgedragen door Chawwa zelf met haar prachtige stem. Nu was ik wel van tevoren gewaarschuwd, enigszins, wat haar stem aanging, want op haar site kun je o.a. naar een interview op de radio luisteren, maar in het echt, in het echt is alles anders, intenser. Ik had vanaf het eerste voorgelezen gedicht kunnen janken, en dat heb ik niet vaak, dat overkomt me eigenlijk alleen maar als ik naar klassieke muziek luister. Maar vandaag in de Drvkkery was dat wel zo, hoewel de sfeer juist vrolijk en luchtig was, de lente die buiten zo uitbundig aanwezig was, was ook binnen te bespeuren, en dan nog…

Nu zit ik thuis. Uiteraard heb ik haar bundel gekocht. En enkele foto’s gemaakt. Ik heb haar werk (schilderijen en kistjes) als beeldend kunstenares bekeken. Alles werkt nog in mij na. Alles ontroert me nog steeds. Met een kus van haar, een opdracht in mijn boek met een kleine tekening en een uitnodiging ‚kom je op de koffie?‘ heb ik voor vandaag afscheid genomen van Chawwa.

Ik heb aan haar gevraagd of ik iets op mijn blog mocht zetten, en ja dat mocht.

Dus hier een gedicht van Chawwa Wijnberg (helaas zonder geluid) uit haar bundel ‚Nachtvlinders door het kattenluik‘

Wie kan

Wie kan een woord, een zin
zo hoera versieren
dat er een gedicht ontstaat`
een zwart gat beroeren
zodat een nieuwe sterrenhemel
flonkert
en als we toch bezig zijn
door alle beton
nieuwe grassen bloeien
bij jou en ook bij mij
in onze eigen straat
en alle bewielde dingen
even stilstaan en zacht
zingen
en katten spreken
en eindelijk van andere planeten
ruimtewezens ons komen leren
dat het alleen om liefde
en om vrede gaat.

8 thoughts on “Poëzie op woensdag, dl.12

  1. Ohw, ik ben zo jaloers, ik zit hier in dat verre Limburg te snaken naar écht mooie dingen zoals Chawwa’s poezie, maar het is te ver weg voor een dag. Ik probeer Amsterdam. Ik ben blij dat ik via je blog kan meegenieten. Dank je;-))

  2. Chawwa laat net weten dat ze nog geen column in het toetsenbord kan vinden en stuurt net als troost een link naar je blog. Met die oplossing valt (zeer) te leven! Nu toch gauw naar de boekhandel 😉

  3. Dank voor het meelezen en meegenieten. En dan te denken dat ze altijd zo dichtbij was, en dat ik haar nu pas voor het eerst ontmoette. De beste dingen in het leven laten soms lang op zich wachten.
    @HelmdeLaat U gaat er geen spijt van krijgen als u het boekje met cd koopt. Wat mij betreft is het een ‚must have‘.

  4. Wat leuk dat ik je toch nog mag zien glanzen en je stem lieve Chawwa die zit
    opgeslagen in mijn hoofd .Dank dat ik er zo ookeen beetje bij mocht zijn . Martha

  5. Pingback: «Hier schrijnt de zon en knipoogt de pijn.» – Matthijs Smits | Uitgeverij In de Knipscheer

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert