Jos

Soms gaat het raar in het leven. Gisteravond had ik net enkele foto’s van de begraafplaats in Venetië op mijn blog gezet toen er een tweet langskwam die verontrustend was. Tanja, de vrouw van Jos van der Vleuten, werd heel veel sterkte toegewenst… en dan weet je onmiddellijk dat er iets goed mis is. Op Google vond ik de bevestiging. De oudwielrenner Jos van der Vleuten was overleden, hij was 68 jaar oud.
Ik mocht hem drie keer ontmoeten, Jos en zijn vrouw Tanja. De omstandigheden zaten vol toevalligheden. Mijn man G. is al jaren lid van tourclub Theo Middelkamp. De ‚jongens‘ fietsen samen op zondag, nou ja fietsen, ze vliegen meer dan dat ze fietsen. Hier leerde hij Jos en Tanja kennen.
Ik was toendertijd heel vaak onderweg met de bibliobus en samen met mijn collega’s begonnen we leuke kleine tentoonstellingen in te richten, afhankelijk van seizoenen, actuelle gebeurtenissen en klantenwensen. De Tour de France zat er aan te komen, dus wilden we uiteraard een mooie collectie boeken over wielrennen presenteren en bovendien net iets meer.
Op dit moment viel de naam Jos van der Vleuten weer, hij had immers meerdere malen deelgenomen aan de Tour de France. We belden, we maakten een afspraak, we gingen even langs bij Jos en Tanja. Vol trots liet hij ons de herinneringen zien uit zijn wielrennertijd, en dat waren nogal wat. Alles was bewaard gebleven, oude wielrenneroutfits, foto’s, krantenartikel enz.. Bij èèn van die krantenstukjes had zijn moeder een krabbel gezet: ‚Onze grote Jos!‘ Ontroerend om te lezen, ook voor hem. En ja hoor, ik mocht meenemen wat ik maar wilde, Jos deed er niet moeilijk over, kies maar… Ongekend. En na het ‚zakelijke‘ gedeelte lekker in de tuin, in het zonnetje, en ademloos luisteren naar de verhalen van vroeger, van de Tour en over andere beroemdheden uit de wielerswereld. En verhalen vertellen konde Jos.
Nadat onze kleine tentoonstelling in de bus klaar was, kwam Jos hoogstpersoonlijk kijken, bij stromende regen, ik weet het nog precies. Hij zei niet veel, maar ik zag dat hij het goed vond en mooi ook, en dat hij ook een heel klein beetje trots was.
Na enkele weken brachten we alles keurig en netjes weer terug, en opnieuw mochten wij genieten van de gastvrijheid en hartelijkheid in huize van de Vleuten.

Ik denk heel veel aan Tanja, want haar Jos is er niet meer.

2 thoughts on “Jos

  1. Als kleine jongen zelf woonachtig in Mierlo-Hout (gemeente Helmond) heb ik ‚m vaak genoeg voorbij zien fietsen. Wanneer er een wedstrijd zondags op de tv was waaraan hij meedeed hoopten we altijd dat hij goede presteerde en zo Helmond op de kaart zette. Zelf zat ik toen ook vaak op de wielrenfiets. En volgens mij heb ik ‚m wel eens gesproken n.a.v. Kees Pellenaars (de broer van mijn opa) en mijn eventuele ambitie (geen) m.b.t. wielrennen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert