Verder gaan

Twee dagen geleden las ik een mooie blogpost van Peter de Kock over ‚misplaatste loyaliteit‘, een stukje dat heel herkenbaar voor me was en nu al twee dagen in mijn hoofd rondspookt.
Peter beschrijft open en vanuit zijn gevoel het proces van veranderen en groeien. Je bent niet dezelfde die je jaren geleden was, en je blijft ook niet dezelfde die je vandaag bent of die je je vandaag voelt. Als er geen ingrijpende dingen in je leven gebeuren is het een geleidelijk, stil, kalm verlopend proces, maar desalniettemin gebeurt het… Je wordt je er ineens van bewust als je merkt dat je werk, mensen waar je mee omgaat, de kleren die je draagt, dingen die je als vanzelfsprekend doet en denkt je opeens niet meer passen. Je hebt een fase afgesloten, je bent gegroeit, je wilt en je moet verder. Naast een bevrijdend gevoel is er haast altijd ook een gevoel van onzekerheid. Het is pijnlijk om afscheid te nemen van een vertrouwde situatie. En pijnlijk zijn vaak ook de reacties uit je omgeving. ‚Je bent op de vlucht… je bent ondankbaar… je kiest het onzekere voor het zekere… ‚ De mechanismen van afweer en sociale controle zijn talrijk. En dan nog, als het jouw tijd is om verder te gaan moet je alleen op jezelf en in jezelf vertrouwen. Wie jou kent en wie werkelijk om je geeft zou zeggen ‚je moet doen wat je moet doen‘.

2 thoughts on “Verder gaan

  1. Wat mij de laatste maanden zo opvalt aan verandering, is dat overtuigingen die ooit zeer behulpzaam zijn geweest bij veranderen, op een gegeven moment over hun houdbaarheidsdatum heen zijn. En dat het veranderen van die eens zo nuttige overtuigingen ook een soort van rouwproces inluidt.

  2. Veranderen zit nu eenmaal in de aard der dingen. Alles is altijd aan verandering onderhevig…dat is een natuurwet! Als je van die waarheid doordrongen raakt, en waarom zou je niet, hoef je nooit meer te rouwen en kun je met een vredige glimlach van alle situaties, vriendschappen en mensen afscheid nemen….
    En zo’n overtuiging kent geen houdbaarheidsdatum, ze is een soort universele, eeuwigdurende werkelijkheid. Inzicht in de vergankelijkheid zorgt er voor dat je gemakkelijker kunt kiezen om te zijn wie je had moeten zijn.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert